Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2015. február 16. 17:19 - Kokas Bálint

Korhatár 5: Pornótól a romantikáig - A szürke ötven árnyalata kritika

Oké, oké! Tudom, hogy sokuknak már a puttonyuk is kivan a Szürke ötven árnyalatával –hiszen a csapból is ez folyik!- de nem bírom megállni, hogy még pár gondolatot le ne írjak. Vagyis: ne folytassam az előző cikket: http://eleg007.blog.hu/2015/01/30/korhatar_4-_mi_a_szurke_otven_arnyalatai

Beszéljünk előbb a könyvről, aztán meg jöhet a film!  Igazából  két ok miatt rajongok a könyvvért. Egy: hihetetlenül nyitott mer lenni! Olyan témát boncolgat , tár elénk, amit a legtöbben – valljuk be- magunkban őrzünk! Vagy ha ki is mondjuk, akkor is csak burkoltan! – Jó most lehet jönni azzal, hogy ez nem igaz, mert a tévében is folyton csak szexelnek. Ez is igaz! De  E.L. James világsikerű regényénél pont az a helyzet, hogy ott nem szexelnek! Nincs „nyálas”, romantikus simogatás. Ott – a regény stílusával élve- basznak. És ugye különbség van a baszás  és szex között!? – Mindez pedig mély lélektannal keveri.  Na, ez a második ok, amiért lehet szeretni! Nos, amikor valaki ilyen zavarba ejtően őszintén ír erről – az emberi ösztönről- az előtt le a kalappal! Véleményem szerint pedig pontosan ezért fogta meg fiatalokat, időseket egyaránt. Mert RÓLUNK szól! Csak nézzünk magunkba! – Halkan jegyzem meg, hogy a ’80-as ’90-es években, ennél betegebb könyveket is olvashattunk!

Éppen a Balatonon voltam, amikor az ottani szomszéd kölcsönadta. Azon kívül, hogy vonzottak benne az erotikus részek, lehetetlen volt letenni, mert végig az volt bennem, hogy: Vajon mi történt Szürkével a múltban, hogy ennyire beteg(esen) perverz? – Nem árulom el a választ, olvassátok el!

Őszintén szólva, ezt a nyíltságot, én nem merném bevállani. Pedig nem vagyok az a beszari típus! 14 éves korom óta írok verseket, pár hónapja kezdtem egy regénybe de, ez a fajta stílus – ezen a téren- távol áll tőlem!

 Na és a film! Minden kritikát és videót megnéztem róla, mielőtt Valentin nap a barátaimmal beültem  rá a moziba.  Rengeteg lehúzást kapott a film, tehát kicsit félve süppedtem a moziszékbe. – Nyilván más a film, mint a könyv, nincs ezzel baj, de én attól féltem, hogy egy nyálas love sztorit kapnak, amiből a lényeg kimarad!  Igazam is lett! A Sam Taylor-Johnson által rendezett film nem egy softpornó volt! Egy ízléses erotikus filmet kaptunk, ami a dráma kategóriában is megállja helyét.Csakhogy, egyáltalán nem jön vissza a könyv hangulata, számomra!  A hölgy első nagy rendezése, nem nagy durranás! Sokan kritizálták, hogy a film arra fogja buzdítani a pasikat, hogy a mozi után menjenek haza és verjék szét ostorral a párjukat, de ez tévedés. Bemutatják azt, hogy Mr. Grey ( megformálója Jamie Dorman, aki nagyon jó választás volt a szerepre! Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok meleg!) nagyon is szenved ettől a beteges hajlamától. Lelki vívódást okoz számára az, hogy képtelen normális kapcsolatot kialakítani egy lánnyal sem. Szenved  saját magától. Sajnálja  Anastasia Steele-t ( Dakota Johonsont), amiért így bánik vele, de egyszerűen nem tudja magát kontrollálni. – Igen: van benne egy kis Alkonyat feeling. Tudják: a vámpírsrác Edward is nehezen tudta megállni, hogy ne szívja ki szerelme, Bella Swan vérét. ( A színésznő emlékeztet is valamelyest  Kristen Stewartra: kicsit esetlen, kicsit bénázó volt. Semmilyen szempontól nem osztottam volna rá a szerepet.Nem akarok ennyire szubjektív lenni! Nem arról van szó, hogy szőke bombázóra, vagy egy álomnőre vágytam volna helyette, de…egyszerűen semmi benyomást nem keltett bennem. Színészi játék: nulla. Tényleg elnézést!)

szurke.jpg

Aki ismeri a könyvet az tudja, hogy nem egy pörgős akciófilmet fog látni! Nem kicsit vontatott mindkét mű. – Véleményem szerint egyébként a harmadik részre ki is fárad a sztori! Nem kéne második film ebből!

Ennek ellenére: menjenek el, nézzék meg és utána ítélkezzenek felette! Láttunk már ettől jobb filmet is, de pocsékabbat? Idén még nem! Nincs benne nemi szerv mutogatás 3D-be, és az a tizennyolcas karika  sem indokolt.A neten durvább tartalmakat is találnak a nebulók! Aki pedig semmit nem tud erről az egész műről lehet, hogy csak aludni fog rajta. –De van, hogy a moziban legjobb szunyókálni. Mint írtam: nincs célközönség.Bár alapvetően csajos regényről van szó! Vagy filmről: mert Mr. Grey szerintem nyomot fog hagyni a tini lányok ruhájá...szívében!

Lájkold a blogot:https://www.facebook.com/eleg007?ref=ts&fref=ts

A kép forrása: www.filmnews.hu

 

Kokas Bálint

 

 

  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr887180631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása