Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2013. december 18. 18:55 - Kokas Bálint

Miért Állunk Vazze...?

 

Csak egy rövid megjegyzés. E cikk 2013 nyarán íródott. Viszont még ma is aktuálisnak mondható ^^

Lassan vége a nyárnak, közeledik az ősz, ami egyet jelent: iskola.  Az emberek kiélvezik az utolsó napsugarakat, csobbannak egy utolsót a vízben, és indulnak haza. És itt a bökkenő! Ugyanis a benzin ára a felhők fölött van három méterrel, a vasúti közlekedés meg…hát, hogy is fejezzem ki magam? Szenny  az egész!   Szenny, minden értelemben. Jó, az IC- nél vannak kivételek, de a minden bokorba megállós, fülkés vonatok…borzasztóak! De tegyük fel, hogy megszokjuk, elviseljük. Mert bár a focistadionok épülnek, az autópálya lassan mindenhova elér, tudják: valami nem változik… a vasút. Nézzük el tehát, hogy koszosak, büdösek a fülkék, hiszen cserébe, hamarabb felérünk, mondjuk Nyíregyházáról Budapestre, mintha gyalog vágnánk neki az útnak.

Igen! Legyen ez a vigaszunk, amikor a beígért időpontra a vonat nem érkezik meg, és másfél óránál többet is késik. Törődjünk bele, hogy legalább tényleg nem gyalog kell mennünk, és ha késik is, de legalább a vonaton tudunk aludni egyet!...- Na, a MÁV így gondolkodik, az tuti!  Totál hülyére veszi az utasait, aztán meg, ha háborgunk, a szemünkbe röhög. – Biztos vagyok benne, hogy ismerős önöknek is a helyzet. Most meg plusz 400 forintot is fizetünk, ami ugye pótdíj. Pótdíj. Kérdés, hogy mit akarnak vele pótolni…mert száz, hogy nem a késéseket Sőt! Amióta bevezették  ezt az adónemet, a vonatok még a szokásosnál is többet késnek.

Van egy nagyon jó kis sztorim erre. Két haverom Debrecenből jött Balatonalmádiba, ahol már vártuk őket. A vonat 11:30 helyett 13: 15- re futott be. Az egyik haverom, Dani  anyukája azonban már előre készült. Ugyanis, ha a vonat 30 percet késik, kérni kell egy visszatérítést igénylő lapot, és a jegy 30%-át visszafizetik. Nos, Ildi azonnal kérte is a lapot, amint kiértünk. Megjegyzem, tökéletes forradalmár lenne, mert azonnal lázítani kezdte a szintén vonatra várakozó tömeget, hogy éljenek a visszatérítési  lehetőséggel. – Nagyon sokan – meg merném kockáztatni, hogy az utasok 90%-a nem tudnak, tudtak, erről a dologról. – Nyilván a MÁV se hirdeti ezt premierbe, mert akkor a csőd szélére kerülne.

A vonat megérkezett, Próbáltunk beszélni a leszállókkal, hogy menjenek oda az információs ablakhoz, kérjék ki a lapot, és visszakapják a pénzük egy részét, de volt olyan, aki közölte: 300 forintért ő nem áll sorba! Aha. Köszi szépen! Nem tudom, hogy az ilyen emberek, miért háborognak azon, hogy az országban nincs semmi változás, és hogy ez az egész egy rakás sz’r. Amíg valaki így gondolkodik semmit nem is lehet elérni. És itt most nem a 300 forintról van szó! Hanem arról, hogy panaszt teszünk a MÁV ellen, hogy könyörgöm, vegye már észre magát, bakker!! Halál gennyes vonaton utazunk a harmincnyolc fokba, és csak úgy képes „ véletlenül” több, mint másfél órát késni. Itt erről van szó. A késésről. – Azt, hogy nem tisztelik az utasokat…na azt hagyjuk. Szerintem az már a legkisebb! De tegyük fel, valaki tárgyalásra megy, iskolába indul majd ősszel, vagy éppen muszáj elérni a buszt, mert az utolsó, és ő már nem tud haza menni! Akkor mi van? Hol alszik az utas? Nyitnak nekik egy éjjeli melegedőt, vagy az ingyen taxi haza furikázza? – És teljesen mindegy, hogy melyik vonat hova megy. Tapasztalatból írom: mindegyik késik.

Ami még felháborító, hogy a visszatérítési lapra képesek voltak ráírni, hogy a vonat „ csak” 32 percet késett! Nem sül le a bőr róluk? Most komolyan…! A válasz: nem. Szóval, vonat, vagy autó? – Tudják mit?  Gyalogoljanak, fussanak, üljenek bicajra! Kímélik a környezetet, nem húzzák fel magukat, és még ki tudja kivel találkoznak össze a reggeli séta során! A vasutat pedig, ha lehet, hagyják. Nagy összefogás kéne ahhoz, hogy változzon valami. Csak az a kérdés, hogy TE, meg TE, meg TE hajlandó vagy e sorban állni az információs ablaknál, azért a visszajáró 300 forintért? mer, ha sok ember odaáll, az már egy tömeg, és a tömegek pedig képesek valami nagyot teremteni. DE ha ez elmarad, akkor szívunk tovább! És csak idegesen nézünk ki a koszos ablakon, hogy: Miért Állunk Vazze?

ui: Dani és Imi végül 1500 forintot kapott vissza. Na az meg nem 300 forint! És abból meg elmentünk bulizni…de az már egy másik történet!

Kokas Bálint   

Kattints és lájkolj a facebookon!- https://www.facebook.com/eleg007

 

 

3 komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr495698603

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.19. 12:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taviki 2013.12.29. 14:51:26

Ennél sokkal, de sokkal többért sem merik felemelni a szavukat. Pedig gyáva népnek nincs hazája :(

Kokas Bálint · www.vervorosblog.hu 2014.02.19. 18:35:34

@taviki: Teljes mértékben egyetértek :) Az más kérdés, hogy sokaknak viszont nagy arca van...

nniicckk 2014.04.09. 00:34:33


▄▀ ▀▄
█▄▄▄█
█ █
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása