Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2022. február 04. 22:26 - Kokas Bálint

Filmajánló: Az unoka

Tapasztalataim szerint három féle hozzáállás létezik a magyar filmekkel kapcsolatban, a magyar emberek fejében: vagy nagyon jók, vagy pocsékak, vagy semlegesek. Ez véleményem szerint annak köszönhető, hogy sokunkban élnek a magyar filmekkel kapcsolatos sztereotípiák. Tucatszámra jöttek azok a darabok, amikben "kötelező elem lett" a káromkodás, büfögés, trágárság. Sok filmről lerítt, hogy csak összedobták. A minőség a nulla alá csúszott ami -természetesen- az alacsony büdzsére vezethető vissza. Aztán jött a Vajna -korszak és megérkeztek a minőségi filmek, amik mind tartalomban-, mind látványvilágban-, mind mondanivalóban eltértek korábbi társaiktól. Elég csak a Kincsemre gondolni, vagy a Testről és lélekről-re. Ha van anyagi támogatás tehát: igenis tud a magyar remek filmet készíteni, amitől a nézők is csak pozitívan tudnak nyilatkozni. 

2022-ben pedig megérkezett  Deák Kristóf első nagyjátékfilmje, Az unoka, amit szintén csak ajánlani tudok! Arról a Deák Kristófról beszélünk, akinek a Mindenki című kisfilmje, 2017-ben Oscar-díjat hozott kicsiny hazánknak!  Ez már egy nagyon jó ajánlólevél arra, hogy miért ne hagyjuk ki, az idősek átverésén alapuló-bosszúállós darabot! Az alapsztori rendkívül egyszerű: a napjainkban annyira divatos telefonos-átverős trükkel indít, aztán a végén, amikor már a stáblistát olvassuk, rajövünk, hogy ez a film jóval több annál, mint amit elsőre ígér! Nagyon szépen bemutatja az emberi kapcsolatok fontosságát, a családi összetartozás mibenlétét, és mindemellett finom humorral fűszerezi azt. Kiemelném az unoka ( Blahó Gergely) és a nagyapa ( Jordán Tamás)  közötti szoros összetartozás bemutatását. Nem egy megható jelenet is akad: ciki, vagy nem, néhol majdnem bőgtem...pedig utoljára a Bogyó és Babócán pityeregtem el magam! :) 

 148unokaa.jpg

Biztos vagyok benne, hogy Az unoka a külföldi mozikban is megállná a helyét. Képben-és hangban szintén remekeltek az alkotók! Külön öröm, hogy Torday Tamás mellett olyan színészek is szerepet kaptak, mint Torday Teri, Pogány Judit, vagy Hámori Ildikó!  Pontokban nem tudom értékelni a filmet, mert szerencsémre közönségtalálkozós mozivetítésen vehettem részt Nyíregyházán, és túl elfogult lennék...mindegy: 10/10!

Ugyan már  január 6 óta vetítik a mozik - és bőven át is lépte a 30 ezres nézettséget!-de aki még nem látta, mindenképpen MOZIBAN nézze meg!  

( Gyónnom kell: január hetedikén kezdtem el írni ezt a cikket, de csak most jutottam ide, hogy befejezzem! Mondják, hogy ami késik, nem múlik! A lényegen semmi nem változtat: menjetek moziba!) 

A film előzetese, itt megnézhető: 

 https://port.hu/adatlap/film/mozi/az-unoka-az-unoka/movie-222292

 

 

Kép forrása: https://port.hu/adatlap/film/mozi/az-unoka-az-unoka/movie-222292

Vérvörös Blog a facebookon is: https://www.facebook.com/vervorosblog

 

Kokas Bálint

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr1616814242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása