Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2017. március 26. 22:45 - Kokas Bálint

Nyeregbe magyar! - Kincsem kritika

Kicsit félve ültem be a Kincsem című filmre, aminek több oka is volt. Egyrészt: bár az utóbbi években igenis kaptunk zseniális magyar filmeket, amikre büszkék lehetünk ( Fehér isten, Liza, a rókatündér, Saul fia, Mindenki), de azért sajnos többségében sok olyan magyar film készült ezidáig, amiben a káromkodás, a fingás, a szexualitás, és büfögés állt a központban. Mondhatni, hogy ez volt a magyar filmek specialitása! Na, pontosan ezért volt bennem a félsz! Másrészt viszont, nagyon jó kritikákat lehetett olvasni a filmről, ami már túl sok is volt nekem. Nem szokatlan, ha egy filmet túldicsérnek, aztán meg jól padlón koppan a néző, mert egy nézhetetlen, teljesen feleslegesen legyártott valami előtt ül,amit már hatvanezerszer feldolgoztak, és azt is megbánja már, hogy kifizette rá az amúgy sem olcsó mozibelépőt! Eléggé szkeptikus voltam.

Nem sokat járok moziba, de csak azért is elmentem a Kincsemre egy barátommal, remélve, hogy jó lóra teszünk szert...és IGEN! IGEN! IGEN! A Kincsem egy iszonyatosan jó film!!! Ritka, amikor magyar filmre azt lehet mondani, hogy TÉNYLEG NAGYON JÓ! De a Kincsem az! Gyönyörű látványvilág, jó zene, dinamikus film, világszínvonalú produkció, a ló és az ember kapcsolatáról, a hatalomról és az emberségről! Megható, és egyetlen perc sem unalmas. Nincsenek benne a megszokott magyar filmsajátosságok  büfögök, fingok, káromkodom) és bármikor azt mondanám rá, hogy amerikai kosztümös film! Ami - nem meglepő módon- a film költségvetésén is meglátszik. A hárommilliárd forintból készült Kincsem, a valaha készült legdrágább magyar film! De nem csak itt ezen a téren  futja le elődeit: 4500 korhű jelmez, mintegy 600 fős statiszta, 150 fős stábtag munkája áll a háttérben. A 72 napos forgatás alatt, 97 ló "szerepelt a kamerák előtt", és csak az utómunkálatok tartottak 8 hónapig. A magyarok hős lovát, összesen 5 ló "jelenítette meg", tehát látjuk, hogy az alkotók nagyon odatették magukat, semmit nem bíztak a véletlenre! A filmet az a Herendi Gábor rendezte, akinek a Valami Amerika 1-2-t, a Magyar vándort, vagy a szintén számtalan jó kritikát kapott, Társas játék című sorozatot köszönhetjük, többek között! Minden eddigi filmje jogosan lett a közönség kedvence: a neve garancia arra, hogy jót fogunk kapni! Az pedig pluszpont, hogy főszerepben a zseniális Nagy Ervint ( Állítsátok meg Terézanyut!,Kaméleon) és Petrik Andrea (Utóélet, Hajnali láz).  

Hogy miről szól a történet? Nem akarom elspoilerezni, így csak annyit írnék inkább, hogy időben az 1848-as szabadságharc után vagyunk, amikor országunk idegen hatalmak befolyása alatt áll! Az események központjába a versenyló áll, de köré van ágyazva egy szerelmi történet is! Korhű film, de vannak benne mai modern momentumok, amik szándékosak! És ennyi elég is a sztoriról! Nézzék meg: nem véletlen, hogy a március 15.-től látható filmre, özönlenek az emberek, és már tíz nap alatt, több mint 100 ezren nézték meg! Ez pedig gigantikus eredmény: ma már kevés amerikai film nézőszáma jut el idáig, ilyen rövid idő alatt...a magyar filmekről nem is beszélve! Egy-két hónap alatt esetleg hozott ennyit egy hazai alkotás a legjobb esetben, amúgy pár ezer nézőig jut el a többség!

Szóval: nyeregbe magyar! Mert erről a lóról, még sokáig beszélni fognak!    

 

Ha tetszett a cikk, lájkold a blogot a Facebookon, itt:https://www.facebook.com/vervorosblog/?fref=ts

Kép forrása:

http://24.p3k.hu/app/uploads/2016/09/kincsem-nagy-ervin-e1488448187458-1024x576.jpg

Kokas Bálint  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr7712372737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása