Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2017. december 22. 20:06 - Kokas Bálint

A Szörnyeteg is Szépséggé válhat: Az igazi csoda, filmkritika

Minden évben vannak olyan filmek, amik a szívünkbe talál. Amin az embernek akaratlanul is sirhatnéka támad: mert annyira emberi, annyira, szerethető, hogy nincs választásunk, és már vesszük is elő a százas zsebkendőt. Ilyen volt számomra tavaly A szoba című film, amely számtalan díjat, be is sepert! Ennek előzetesét, itt láthatjátok:

 

 

 

Idén is kaptunk egy filmet, melyben szintén A szobában nagyot alakító kisfiú, Jacob Tremblay játszik. Az igazi csoda egy beteg fiúcskáról szól, aki számtalan műtétje ( 27 összesen!), kénytelen torz arccal élni. Évekig magántanuló volt, és amikor iskolába iratják, szembesül azzal, hogy a társai, bizony nem fogadják el. Mert ő más. Nem átlagos. Megbámulják, kigúnyolják, félnek tőle kezdetben! A szülők ( Julia Roberts, Owen Wilson), persze mindent megtesznek, hogy segítsék különc fiúkat, de tudjuk jól, hogy sok esetben ez kevés. Mert ha valaki, olyan közösségbe megy, ahol ő az egyetlen furcsaság, akkor ott a közösségen múlik, hogy befogadják e, vagy épp eltaszítják a kis jövevényt. Auggie Pullmant kezdetben látványosan kirekesztik, de aztán szépen lassan, mindenki ráébred, hogy nem a külső számít, hanem az, hogy mi dobog ott legbelül.

A Szörnyeteg is Szépséggé válhat, mert nem az a lényeg, hogy hogy nézel ki, hanem hogy tudsz e adni a körülötted élők számára valamit? Tudsz e hatni rájuk? Képesek e befogadni téged? És végül: képesek e szeretni, minden felltétel nélkül, csak azért, mert te vagy te?

A film érdekessége, hogy több szereplő szemszögéből mutatja be, hogyan is élték meg a kisfiúval való együttélést/találkozást. Volt, akinek fel se tűnt, hogy Auggie más lenne, de volt, aki eleinte szégyellte őt...

Tehát egy megható, szívfacsaró filmről van szó, mindenféle cukormáz, amierikai nyáladzás nélkül. Mindenkinek NAGYON AJÁNLOM!  A film értékelése, pontokban nálam 10/10-es, de biztosra veszem, hogy nem csak én adok neki maximális pontszámot! És csak halkan súgom meg a rendező nevét: Stephen Chbosky. Ő volt az, aki a 2017-es A Szépség és a Szörnyeteget írta, amit szintén érdemes megnézni, mert remekre sikeredett. Oké, tudom, hogy az már lerágott csont, mert annyi filmfeldolgozást kapott, de bízzatok bennem: azt is érdemes megnézni. 

Csakúgy, mint Az igazi csodát, melynek előzetesét, itt találjátok:

 

 

Lájkold a blogot itt: https://www.facebook.com/vervorosblog/

 

Kokas Bálint

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr3013518965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása