Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2018. január 31. 23:01 - Kokas Bálint

Szolgálólányok, rohadt férfiak: zsarollak és du...lak!

-A szolgálólány meséje kritika

karika_1.png

 

Figyelem! Felkavaró, durva szöveg! A nagyon érzékeny olvasók, most lapozzanak! 

Miután ledaráltam a Trónok harcát (melyről így írtam: http://eleg007.blog.hu/2018/01/29/tronok_harca_megemlekezesem_egy_sorozatrol) egy a szintén HBO-s sorozatba vágtam bele, A szolgálólány meséjébe. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy a  Margaret Atwood regénye alapján elkészült első évad, kiverte nálam a biztosítékot. 

A könyv, sorozat ismertetője röviden: 

"Fredé hasznos asszony, a jövő letéteményese. Olyasmire képes, amire csupán a nők töredéke: gyermeket szülni. Gileád állama különös figyelmet fordít arra, hogy ő és társai megértsék, a szülés életük egyetlen célja és értelme. A vallási fundamentalista alapokon kormányzott ország átnevelőközpontokban készíti fel a termékeny nőket, hogy aztán az uralkodó elithez tartozó családokhoz kerülve két éven belül teherbe essenek a ház urától - a féltékeny, ám gyermekre vágyó Feleségek irigy pillantásaitól kísérve.
Fredé a Parancsnok házában igyekszik belesimulni a hétköznapokba, megfelelni a dogmatikus vallási előírásoknak és mindenekelőtt megfoganni. Ha eltévelyedik, felakasztják a Falra, vagy kiűzik a Telepekre a Nemnők közé hullákat égetni. A Parancsnok azonban egy este a szobájába hívatja, a szigorú tiltás ellenére teljesen egyedül, amire Fredé akkor sem mondhatna nemet, ha akarna.
Margaret Atwood disztópiája megrázó vízió egy olyan világról, ahol a nők egyetlen szerepe, hogy a vallás, az állam és a szaporodás szolgálatában állnak. A szerző "ellenjóslat"-nak nevezte regényét, mondván, ha ez a jövő részletesen leírható, talán nem fog bekövetkezni.
A mára klasszikussá vált kultuszregényt 1986-ban Booker-díjra jelölték, 1987-ben pedig megnyerte az első Arthur C. Clarke-díjat; több mint negyven nyelvre lefordították, és számos filmes és színházi feldolgozás után 2017-ben tévésorozatot is bemutattak belőle." ( részlet a regényből!)

Tehát: egy csapat nőt fogva tartatnak, folyamatosan megerőszakolnak, nem foglalkozva az ő akaratukkal, érzelmeikkel. Betanítják őket az alapvető jó modorra, és ha fellázadnak a rendszer ellen, nagyon szigorú büntetést kapnak: vagy elektromos sokkolóval kínozzák őket, vagy félholtra verik őket, vagy megölik.

Csak idén tavasszal jön ki a második évad, így a tíz részes első évadot, öt nap alatt le is tudtam. Megmondom őszintén: nagyon sokszor gyomorideg volt bennem az epizódok nézése közben, vagy ment a k...anyázás rendesen! Gyűlölöm az erőszakot. Gyűlölöm az igazságtalanságot, és gyűlölöm, ha a nőket bántják. Ebben a sorozatban, mind a három egyszerre érvényesül. Kiszolgáltatott embereket látunk, akiket csak azért tartanak, hogy szüljenek. A szolgálólányok érzelmeit leszarják. Robotként élnek. Kivert állatként tartják őket, hogy aztán megdugják őket. Bocsánat, de ez a helyzet! Két kérdés van bennem most: 1. Én mit tennék a szolgálólányok helyébe? Biztos vagyok benne, hogy öngyilkos lennék! 2. Ha én lennék   a Parancsnok helyében, képes lennék így bánni, a családjuktól elszakadt lányokkal? Nem! Biztos, hogy nem!!!

És bár a sorozat nagyon durva, gyomorforgató világot tár elénk ( a könyvet még nem olvastam el), rá kell jönnünk, hogy nagy valóságot tár elénk. Nem pont ebben a formában, de igenis egy működő társadalmi modellről van szó! Tapasztalatom szerint pl. ma rengeteg nő betölt sajnos egy másik szerepet is, az anyaszerepen kívül: a szolga szerepét. A férjek, udvarlók elvárják valamiért, hogy szerelmük A NŐ körülugrálja őket, miközben A HÁZ URA, mondhatni csak döglődik. Ugye? Megvan a szolga-úr viszony! Hát rohadjon meg az ilyen férfi! A másik típus, aki valami érzelmi zsarolással, érzelmi befenyítéssel tartja sakkban szerelmét, és csak azért van vele, hogy legyen kit kefélnie. Miközben tudatosan kiöli belőle a valódi személyiségét, és tulajdonképpen nem is a hölgy érzelmei érdeklik, hanem csak önmaga. Hát kivégezném az ilyet kb! Így tovább, és tovább...számtalan formája létezik a megfélemlítésnek, a kényszerítésnek, melynek folyamán egy nő, maga is szolgálólánnyá válik. Csak persze retteg beszélni róla a külvilágnak. Kifelé mindenki azt mutatja, hogy boldog, közben meg már haldoklik a lelke! Ne legyen így. Rövid az életünk: beszéljük ki magunkból az összes szarságot! Senki nem szolgálólány, és nem is parancsnok. Ma a társadalomban egyenlőségnek kéne lennie....Oké:  a teremtés óta nincs, tudjuk! Csak az van, hogy mindenki kurvára hazudik önmagának, vagy éppen a másiknak. A lányok az évadzáróban fellázadnak felettesükkel szemben....nos, a szolgálólányként élők, mikor mondják már ki azt, hogy: BASZDMEG ELÉG! ÉLNI AKAROK!! 

Zárásként: nagyon nagyon ajánlom ezt a sorozatot, és a könyvet is. Nem olvastam még igaz, de nem hiszem, hogy csalódni fogok. Sokkoló, elgondolkodtató szérián vagyok túl. Kíváncsi leszek a folytatásra tavasszal!

Itt egy ajánló: 

 

 Lájkold a blogot itt: https://www.facebook.com/vervorosblog/

Kokas Bálint 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr1413621830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása