Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2014. június 20. 19:52 - Kokas Bálint

I love you Hollywood – Mert folytatni kell!

A cikk első része itt található. Szándékosan más a cím. Megértik majd miért...

 http://eleg007.blog.hu/2014/05/25/popcorn_kola_hollywood

 Ma már senki nem lepődik meg, ha egy filmnek 1-2 év után máris jön a következő része. Az már viccesebb, amikor még az első részt se mutatták be, de már bejelentik a folytatást. Az alkotók ilyen esetekben vagy nagyon bíznak a közönségben és tudják, mi kell nekünk, vagy csak unatkoznak otthon és remélik, hátha csurran-cseppen valami. Tény azonban, hogy általában a folytatások gyengébbre sikerülnek. Persze vannak kivételek (Halálos fegyver sorozat, Pókember, Batman) amikor nem fogjuk a fejünket, azt kérdezve magunktól, hogy na, ezt most mééért ?? Pénz. Ez áll a kulisszák mögött. Ha bejön az első rész, úgyis megnézzük a másodikat is. Még ha nézhetetlen is. Ma a filmipar nagyon tudatosan építkezik. Évente több film folytatását jelentik be és csöppet se zavarja őket a(z) „ez lerágott csont, vagy a „ megrontják az első részt” jelzők. Tehát folytatásokban idén sem lesz hiány. Jön többek közt a: Transformers 4 ( június 26) Feláldozhatók 3 (augusztus 21) Éjszaka a múzeumban 3 ( december). 2015- ben (a teljesség igénye nélkül) érkezik a Star Wars 7, Kung-fu panda 3, Mission Impossible 5, Terminátor 5, Halálos iramban 7. – Szóval nem kell izgulni: a gyerekeink is ismerni fogják a Terminátort. – Már csak azért is mert élek a gyanúperrel, hogy addigra még csinálnak belőle vagy 25 részt.

 Terminator-5.jpg

Kell ez nekünk? Jó e egyáltalán, ha folytatnak valamit? A válasz a legtöbb esetben: nem! Mert míg egy film első, második, talán harmadik, ritkán negyedik része jól sikerül(t), ötödik nekifutásra a sztori elfárad, régi varázsát veszti- mondhatni. Ja és már a színész se egy Gedeon bácsi. – Ide sorolnám Bruce Willis Die Hard c. filmjét. Nem kellett volna. - Vagy beszélhetnénk a Jégkorszak 4-ről is. Messze gyengébb elődjeinél. Nem mi döntjük el, mi csak bosszankodunk. Főleg, ha a folytatásban már nem is az eredeti színészek játszanak. Mint most a Transformers 4-ben. Se Shia LaBeouf, se Megan Fox. – Ne higgyék, hogy most a csaj miatt sír a szám, de könyörgöm: a lehető legnagyobb merénylet egy film ellen, ha az eredeti színészek nélkül viszik tovább a sztorit. Bocsánat, túloztam. Van rosszabb is. Amikor csak a cím egyezik meg, de semmi más nem. Emlékezzenek vissza a 2004-es Diry Dancing 2-re! Fúúj! Nyílván semmi köze az elsőhöz, de csak úgy volt eladható, ha valami klasszikus film „folytatásaként” adják elő. És van, aki ezt benyeli. Az abszolút kedvencem pedig a Titanic 2. Nézzék meg, komolyan! Zs kategóriás ramaty. Szétröhögtem az egészet. Megpróbál egy hajszálnyira hasonlítani klasszikus elődjére de…az eredmény másfél óra kínlódás. – Jó, az ilyen zs kategóriás filmek eleve mind az! – És amúgy sem lehet Leonardo DiCapriót felülmúlni! Nem, nem vagyok Titanic fan! Harmadjára sikerült végignéznem. Nem rossz. - És Caprio ma már az egyik legkeresettebb, legelismertebb színész. Jogosan.

images_2.jpg

Nem mehetünk el amellett sem, hogy igen népszerűek lettek a remake. Vagyis: az eredeti filmet modernizálják, felújítják: Robotzsaru, Total Recall- Az emlékmás, Karate kölyök. Na, ezeket nem akarom kivesézni. Jártam már úgy (pont a T.C. esetében) hogy előbb néztem meg az új verziót, mint a régit és bizony az új jobban tetszett. Valahogy semlegesen vagyok velük. – Kivétel a Csodálatos Pókember. Tök előröl kezdik a sztorit, oké más aspektusból, de WTF? – Inkább folytatták volna a Sam Raimi félét.

 pokember3_cimkep.jpg

Eposzt lehetne ebben a témában írni. Beszélhetnénk arról, hogy a szappanoperákat mért nyújtják el, miért kapunk egyre inkább pocsékabb filmeket (tisztelet a kivételnek) miért az a mű kap oscart, amelyiknek nem is igazán adnánk, stb. Azt hiszem, bele kell törődnünk. Mindenbe. Ha így könnyebb esetleg: vegyük úgy, hogy a mi életünk is egy film, amely olyan hosszú, hogy több részben kéne leadni ahhoz, hogy teljes legyen. És közben a szereplők cserélődnek nap, mint nap. Hiszen minden perc más, minden mindig változás. Új barátokat szerzünk, új munkát találunk, új tanfolyamra járunk és meglehet, új szerelemre gyulladunk, új lehetőségeket kapunk. Ilyenek ezek a folytatások: néha érthetetlenül állunk előttük, néha bosszankodva, de nincs mit tenni, azt nézzük, ami van. Iróniával és irónia nélkül, de I love you Hollywood!

 kazinczy_ferenc_folytatjuk.jpg

Kokas Bálint

Facebookon itt: https://www.facebook.com/profile.php?id=597107567077388&ref=ts&fref=ts

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr526392289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása