Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2014. szeptember 13. 13:46 - Kokas Bálint

Neptun: KEZDŐDIK!

Pár nappal korábban…

Szeptember elsején több mint 1, 200 ezer diáknak csengettek be, az alsó(bb) tagozatokban, mától  pedig lassan a felsőoktatásban tanuló fiataloknak is át kell lassan az agyát programozni, őszi menetrendre! Mert ma van a tantárgyfelvétel napja!  Vagyis: búcsút kell inteni a délutánig tartó alvás maratónak, az éjjel-nappal tartó bulizásoknak és bizony  nem árt, ha legalább négy napig józanok vagyunk. – Én a magam részéről, már várom, vártam a főiskolát valamennyire. –Úgy ötven százalékban.  Hiányoznak egy kicsit a csoporttársaim. –A hangsúly a kicsin van, csak halkan megjegyzem :)  Furcsa belegondolni, hogy hamarosan elkezdem a szociálpedagógia szak harmadik évét. Úristeeen, mindjárt végzős leszek! Hihetetlen.

Az első mozzanat minden félévben először az, hogy fellépünk Neptunra. Aki tudja mi az, annak szerintem, most együtt érzően összeszorul a szíve, aki meg még nem hallott róla…az jobban is jár! De azért itt egy kis gyorstalpaló: a főiskola ezen az online felületen keresztül tartja a kapcsolatot a tanulókkal.  A tanár ide írja be a jegyeket, itt ír üzenetet, itt folyik mindenféle ügyintézés. De minden félévben először mindenkinek be kell lépni a rendszerbe, hogy fel tudja venni az órarendjét. Az ’ A’ típusúak kötelezőek, azokat fel kell venni, mert ha az hiányzik, nincs meg a félév. A ’ C’ típusú tárgyak a szabadon választható, fakultatív tárgyak. Mindegyik tárgyhoz tartozik valamennyi kredit, másképpen mondva: pont. Egy félévben kb 30 kreditet kell összegyűjteni, hogy ne sírva szaladjunk haza utolsó nap.  Suli kezdés előtt egy hetünk van rá, hogy felvegyük a tantárgyakat, és hogy beiratkozzunk –Azt is itt kell. Ezt a hetet nevezzük regisztrációs hétnek. Idén ez szeptember 8.-tól 13.-ig tart.

Azt persze mindig csak találgatni szoktuk, hogy pontosan hány órától lehet felvenni a tantárgyakat. Hogy most már 8.-án éjféltől, vagy 8.-án 8-9-10 órától? Mondanom se kell, sms-t csesznek küldeni! Ha küldenek is, azt is neptun nyitás előtt tizenöt perccel. – Tavaly háromnegyed kilenckor küldtek egy üzenetet, hogy kilenctől lehet felvenni a tantárgyakat. Én (meg még rajtam kívül, gyanítom több százan, ezren) felkeltem már hatkor, hogy elsők közt tudjam felvenni azokat a C típusú tárgyakat, amiket szeretnék. A többi dolog ráér. Mert ilyenkor a szabadon választható tantárgyakra megy ki a játék. Ha lassú jó tantárgyakat sokan felveszik és számodra nincs már hely…Szóval tavaly küldtek sms-t. Idén nem. Mindenki csak találgatott, hogy mikortól nyit a neptun. – Mondjuk nyitás után le is vagy, azonnal. Esküszöm, ilyenkor a diákok 99,9%- a neptunon lóg és nem a facebookon. Nem értem, hogy miért nem lehet egy üzenetet küldeni, hogy: „ Hé paraszt, ne kelj hatkor, mert kilenctől van csak tantárgyfelvétel”. De nincs igazam? – Lesorvadna a kezük? Miért kell minden félévben több ezer diákot országszerte így leszo…atni?

nee.pngMár meg se merem említeni, hogy mi van akkor, ha valakinek nincs otthon internete? Okos, ügyes, de szegényebb családban él, nincs pénz internetre. Az dögöljön meg és egye a maradékot? – És azt hiszem ez a legnagyobb hátránya ennek az egész neptunak. Igazságtalan. ( Meg alapból is szar,jegyzem meg halkan, mert egyszerűen hiába vettem fel rendesen 1-2 tantárgyat anno, volt hogy az órarendemben ezt fel se tüntette. És még számtalan ilyen „ apró” malőröket tudnék sorolni…).

Nem tudom, hogy miért nem lehet visszatérni az általános iskolai módszerekhez. Évnyitón mindenki megkapja az órarendjét, az első héten senki nem kap idegbajt.

Szeptember 10.

 Ránézek az órarendemre. Nem lesz sok tárgyam. De ettől még nem evidens, hogy fél lábon ugrálva sikerülni fog ez az 5. félév is, mert ugye azért sokat kell ta….szent szar! Csütörtökön 11- és 13 óra között 3 tantárgyon kell egyszerre jelen lennem. Egy „A” tantárgy 2 „C” !!! Ami kötelező az a drogprevenció. Az esetelemzés és határon túli líra már nem. Ó, de mindkettő érdekel!! Meg most még a drogprevenció is érdekes. – Az meg a pláne, hogy Viki tartja. Rendes nő.

Közben a face állandóan pirosan világít jobb oldalt, jelezve, hogy értesítésem jött. – A zárt csoportunk témája a tantárgyfelvétel, természetesen….Neemááár!! Ez folyamatosan piros! Légycii, ne itt beszéljétek meg a shoppingolást és ne most küldözgessétek már egymásnak a fogyókúrás receptet….Na jó, kijelentkezés.

Majd élőben folyt. köv. Ez még úgyis csak a kezdet…. :)

 

Lájkold a blogo a facen is!  Olvass még többet itt: https://www.facebook.com/profile.php?id=597107567077388&ref=ts&fref=ts

 

Kokas Bálint

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr296694507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása