Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2015. augusztus 27. 16:00 - Kokas Bálint

De ki Red Jhon? A mentalista- kritika

Oké,  be kell valljam: hogy sorozatfüggő vagyok!- De már leszoktam a szappanoperákról…vagyis félig! Viszont imádok ülni a képernyő előtt és izgulni azon, hogy „ na, vajon most mi lesz?” – Évekkel ezelőtt minden az Esmeraldával kezdődött! – Na, de kinek nem!? Aztán jött minden sorba: Paula és Paulina, Szeretni bolondulásig, Titkok és szerelmek….hagyjuk is, mert kevés az idő a felsoroláshoz!

  Azóta sikerült megkomolyodnom. Rávetettem magam a „populáris szériákra”. Jött a Doktor House, Hősök, Született  feleségek, Így jártam anyátokkal. – Jelenleg pedig, azon izgulok, hogy kicsoda Red Jhon! – Belevágtam a Mentalistába.( Nyáron több ideje van az embernek, hamarabb le tudunk darálni egy szériát, ugye?).  

   Tudom, hogy nálunk már 2009-től vetíti az Rtl Klub, de valahogy sose érdekelt. Amennyit láttam a bemutatókból, egy hebrencs nyomozónak véltem Patrick Janet. – Nem beszélve arról, hogy fogalmam se volt róla, hogy mitől is mentalista a mentalista?

  De már sorozat első pár másodpercében képbe ráztak. Vagyis a mentalista „személy, aki a mentális erő, a hipnózis és/vagy a szuggesszió hatalmával él. A gondolatok és viselkedések befolyásolásának mestere.”.

Bevallom őszintén, kezdetben tartottam tőle, hogy pszichoizét fogok látni, de kellemes meglepetés ért!  Az alaprecept itt is ugyanaz, mint a legtöbb mai nyomozós sorozatokban: egy  nyomozócsoport tagjai különböző gyilkosságokat old meg. A felállás szintén adott: van egy kemény főnök, meg van egy nyomozást vezető, magát szintén keménynek mutató személy, és vannak a nyomozótársak. Persze szépen lassan kiderül, hogy a nyomozást lebonyolító személy, mégse olyan kemény, és a társak mégse olyan profik, mint azt hiszik! – Ja: és hozzájuk csatlakozik egy személy, aki kicsit se konyit a rendőrségi ügyekhez. Hirtelen belecsöppen az egészbe, aztán ott marad!

 Nos, a Mentalista esetében is ez a helyzet. Terssa Lisbon a CBI ügynöke ( majdnem olyan, mint az FBI) aki három társával elég gyakran belekeveredik valami jó szaftos és kegyetlen, megoldhatatlannak tűnő ügybe!

  Hozzájuk csapódik Patrick Jane, aki közismert mentalista hírében áll. – Egy hóbortos, egyedi személyiség, akinek nem mindennapi megoldásai vannak az adott problémára! – Nem szabad elmennünk amellett, hogy bizony, neki is van problémája! Nem is kicsi!

  Egy alkalommal nyilvánosan pocskondiázza a hírhedt és kegyetlen sorozatgyilkost, akit mindenki csak Red Jhonként ismer! – Ismertetőjele egy falra festett mosolygós fej. A hírhedt gyilkos berág, és kegyetlenül lemészárolja Patrick családját! – Aki válaszként beáll a csapatba, azt remélve, hogy elkaphatja életének megkeserítőjét!

red2.jpg

Simon Baker  alakítja a főszerepet, méghozzá zseniálisan. Patrick, inkább tűnik egy nagyra nőt babának, mint egy Horationak, viszont az esze csavaros, és úgy oldja meg a bűntényeket, ahogy más azt biztos nem tenné! Csajoknál tuti befutó! – A sorozat alkotója, Bruno Heller kellőképpen gondoskodott arról, hogy  ne lesújtva, sok vértől meg kiszipolyozva, búcsúzzunk el egy-egy epizódtól! Nagyon sokszor jókat nevetek, miközben nézem, de az alapkérdés még mindig ugyanaz: kicsoda  Red Jhon. – Részről részre egyre jobban kiderül ez a titok is, mint ahogy Lisbon is egyre mélyebb érzelmeket kezd táplálni hősünk iránt.

red.jpg

Ami külön érdekesség még, hogy a hatodik évadig minden epizód címe valamilyen módon Red Jhonra utal! Amolyan  „ el ne felejtsd, hogy miről is szól ez a sorozat?”- Amerikában nemrég ért véget az utolsó, hetedik évad, itthon még várni kell a sorozatzáró epizódra. – Halkan súgom meg, hogy én már tudom, ki is az a Red Jhon, de aljas leszek, és nem mondom el!

Képek forrása:

1. www.imdb.com/simonbaker

2. Saját " festmény"

 Kokas Bálint

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr217738582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása