Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2018. január 29. 21:32 - Kokas Bálint

TRÓNOK HARCA: Megemlékezésem egy sorozatról!

Na, azt hiszem megint sikerült felzárkóznom a többség mögé, legalábbis sorozatok frontján. Másban meg...hm...meglátjuk: idővel, talán! De nem szaporítanám soraimat. Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy napjaink legdrágább, leglátványosabb, legnézettebb sorozata nem más, mint George R. R. Martin regényeiből készült Trónok harca. Az HBO 2011-ben mutatta be az első részt, jelenleg majd csak 2019 tavaszán érkezik a nyolcadik, és egyben befejező évad! 

A történet egy képzeletbeli világban játszódik. Érezhető némi Gyűrűk ura hatás is, azzal a különbséggel, hogy egy több szálon futó fantasyról van szó, amely annyi szereplőt felvonultat, hogy képtelenség mindet megjegyezni. Az alapot a Hét Királyság adja. Nemesek, uralkodók, hatalomra éhes egyének harcáról szól ez a történet. Véres küzdelmekbe ágyazott, néha romantikus, néha komikus drámáról van szó. Mintha az ókor, vagy a középkor világából kapnánk egy darabot: alá-fölé rendelt viszony van ember és ember közt. Vannak nemes uralkodók, és szolgák. Vannak uralkodói családok, és vannak nincstelen emberek. Mintha csak éppen az ókori Rómába, vagy a Lovagkorba mentünk volna vissza. A sorozatban nagyon erős naturalisztikus ábrázolásmód. Ennek megfelelően a szexuális aktusokat sem takargatták. És ne felejtsük el, hogy régen jellemző volt az uralkodókra, hogy rendszerint orgiákat tartottak, vagy éppen saját nemükkel- rokonaikkal hemperegtek! Itt jegyezném meg, hogy semmi bajom sincs se a melegekkel, se a leszbikusokkal, mielőtt még valaki valami megvetést olvasna ki soraiból. Azt gondolom, hogy mindenkinek szíve -joga eldönteni, hogy kit szeret, nekünk meg tisztelni, elfogadni kell azt! Mint ahogy tették azt a sorozatban is!

Monumentális díszletek közt forgatják, forgatták az epizódokat. Nem kicsit kihasználva a modern technika vívmányait. Téve ezt úgy, hogy nekünk nézőknek abszolút nem az az érzésünk, hogy egy számítógéppel kreált gagyit látunk. A  történetben például három sárkány is főszerepet kap ( nagyon aranyosak...akarok is egyet)! És tudjuk jól, hogy ma már minden filmnél használnak speciális efekteket, csak az nem mindegy mennyit. Mert nem egy mai filmnél, már túlzásba viszik, de ennél a sorozatnál nem! Nagyon is korhű, ha szabad ezt írnom!

Köztudott tény, hogy a legtöbb sorozat nézettsége évről-évre csökken. A Trónok harcánál fordított a helyzet. Nem csak az amerikai nézettségi listákat übereli évről-évre, de torrenten is folyamatosan a plafont ostromolja. Miért? Mert egy nagyon jól megírt regénysorozatról van szó! Az HBO nem bízza a véletlenre: a Lannisterek és Starkok sztoriját egyszerre több producer, író viszi képernyőre, hihetetlen jó érzékkel. Nem véletlen, hogy Emmy -díjas lett a sorozat 2015-ben, és 2016-ban.

Nos, nagyon röviden ennyi lett volna. Ez a cikk csak egy kis megemlékezés lett volna részemről a nemrég ledarált sorozatról. Ezt nagyon megérdemli. A  hét évad során ugyan voltak gyengébb-erősebb évadok, de így is 10/10-es! A befejező évad már csak hat részes lesz, és mint azt már írtam, csak 2019 tavaszára várható. Addig meg szétizgulhatjuk magunkat. Foglalkozzatok MÁSOKKAl is. Aki nézte a szériát, éri az előző mondatot. Akinek kimaradt eddig, az gyorsan pótolja!

 

Lájkold a blogot itt:  https://www.facebook.com/vervorosblog/

Kép forrása: https://i2.wp.com/shortscore.net/wp-content/uploads/2016/04/report-sony-entertainment-tv-remaking-game-of-thro_5tw9.1920-e1460101505210.jpg?resize=720%2C340&ssl=1

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr8413614811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása