Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2018. február 18. 17:46 - Kokas Bálint

13 Reasons Why (13 okom volt) : Évadkritika

Mondd ki, ne légy Hannah Baker!

Mi vesz rá egy tizenéves tinilányt, az öngyilkosságra, ha mindene megvan? Mit érezhetett  Hannah Baker, élete utolsó pillanatában? Mi oka volt véget vetni az életének? Hát, 13 oka volt...

Valamiért nagyon nyögvenyelősen vettem rá magam erre a sorozatra. Az első részt, már tavaly ősszel megnéztem, de abszolút nem fogott meg, így kispadra  is tettem. Pedig a Jay Asher regényéből készült széria, nagyon komoly témát dolgoz fel: egy tini oka az öngyilkosságra!   A tinédzser Hannah Baker, egy szép napon megöli magát. Tettének okairól 13 kazettán keresztül  számol be. 13 ok,13 ember: és egy gimis tini halott...  A kazetták Clay Jensenhez kerülnek, aki titkon szerelmes volt a lányba. A srác mindent elkövet, hogy felkutassa Hanna gyilkosait....De az egyik kazettán, Hanna  hamarosan közli vele, hogy Clay is adott egy okot arra, hogy megölje magát. 

Én mind regénytől, mind a filmtől többet vártam! A 2011-ben megjelent regény számomra egy háromnapos kaland volt, de sajnos nem hagyott túl mély nyomott bennem! Annak ellenére, hogy valóban egy nagyon mély, sajnos gyakori problémát boncolgat. Mert  elmondható, hogy ma Magyarországon az iskolai erőszak, igen gyakori. Sőt! Rengeteg tizenévest ismerek: napi szinten beszélek velük, elmondják örömüket bánatukat. Kisarkítva írom, de igen: gyakran előfordul, hogy  depresszióssá válnak, hogy valóban senkivel nem tudják megbeszélni a bánatukat. A többség ( mint ahogy a sorozatban is Hannah) persze kifelé azt mutatja, hogy " minden rendben vele", ám közben már hosszú ideje viaskodik a belső démonaival. És a gondolataik kavarognak. Végül felemészti őket. Szóval, a tanácsom: minden szír-szart MEG KELL BESZÉLNI, bármit éreztek, MONDJÁTOK KI, bármit meg akartok tenni, TEGYÉTEK MEG, soha NE ÉRDEKELJEN, egyszer élünk...túl rövid a lét: Ne akarj Hannah Baker lenni. 

Összességében jó sorozatról beszélünk. Az első évad - meglepő módon - 13 részes. Ugyan nem értem, hogy minek ebből új évad, de tavasszal a sorozat folytatódik! 

Kokas Bálint 

   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr4213677764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása