Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.

2018. május 20. 22:43 - Kokas Bálint

Odafigyelés-bizalom: A Tanár (évadkritika)

Itt a blogon is szó esett már többször arról, hogy mennyit változott -pozitív irányba- a magyar sorozat (vagy film)gyártás. Elég, ha csak olyan filmeket említünk meg, mint a tavalyi év kedvencét a Kincsemet ( kritika itt: http://eleg007.blog.hu/2017/03/26/nyeregbe_magyar_kincsem_kritika).   

2015-től az RTL KLUB megnyitotta a kapukat a magyar sorozatok előtt. Nem a Szomszédok féle szériákra, és nem is a Szeress Most! típusúakra kell itt feltétlen gondolni, hanem valóban minőségi, bárhol vállalható művekre. 2015-ban jött a Válótársak (ami azóta idén, a 3. évaddal véget is ért) A mi kis falunk ( berendelték a 3. évadot, várhatóan jövőre jön), majd tavaly december elején a TV2-n elindult a Korhatáros szerelem ( kritika itt:  http://eleg007.blog.hu/2017/12/01/szamit_a_kor_korhataros_szerelem_a_tv2-n, és ebből is érkezik majd a 2. évad), idén tavasszal pedig - jól tartva az éves magyar sorozatok ütemét- megérkezett A Tanár című új sorozat, minden szombat este, az RTL KLUB képernyőjére. 

 Senki ne lepődjön meg, ez is egy licensz műsor.Csakúgy, mint a Barátok közt, vagy a már fent említett pajtársai. Vagyis: a magyar RTL megvette ( a németektől)  ezt a formátumot, sorozatot, és lemagyarosította. A tévében látható műsorok 95%-a egyébként kvázi koppintás, de ez gondolom nem sok olvasót lep meg. 

A Tanár  műfaját tekintve dramedy: dráma és komédia keveredése. A mi kis falunk után, kezdetben nekem túl komor sorozatnak tűnt, de aztán nagyon megkedveltem. A Nagy Ervin alakította kémiatanár, és annak osztálya körül mindig forog az esemény. A tanár úr, hétről hétre szembesül valami problémával az osztályba járó kiskamaszai által, és azokat igyekszik megoldani, csinos kis kolléganője ( Urbankovics Júlia) segítségével. Így hétről-hétre olyan konfliktusokat oldottak meg, mint például: hogyan dolgozzuk fel, ha örökbe fogadtak? Mit tegyünk, ha túl fiatalon teherbe esünk? Miért ne drogozzunk? Miért ne közösítsük ki a másikat? Megmondom őszintén: néha olyan meghatóra sikeredett egy-egy rész, hogy már majdnem bőgtem! De...csak majdnem...! :D Ja, azt azért tegyük hozzá, hogy egyes diákok viselkedése, néha már nézőként is bosszantó, annyira bunkók. Persze a két tanár egymásba szeret, de eléggé nyilvánvaló. És nem szabad megfeledkeznünk Anger Zsoltról sem, aki nagyon jól hozza, az állandóan akadékoskodó, picit merev igazgatót.  

Képtalálat a következőre: „A tanár”

Tegnap véget ért az első évad, de úgy gondolom, hogy simán berendelik a másodikat. Az biztos, hogy a 15-18 éveseknek feladnám tananyagként. Mert oké, kicsit elfogult vagyok most, de lehet a sorozatból tanulni. Szerencsére én nagyon jó suliba jártam (Waldorf iskolába...utca?...házszámot? kéri valaki? :D ) , és nem volt részem kirekesztésben, vagy utálkozásban szerencsére, de sajnos, nagyon sok alsós, kamasz, gyomorgörccsel megy be a suliba, és nem csak a túl sok tananyagtól retteg. Ez pedig már akár egy oktatásüggyel foglalkozó cikk is lehetne, de szándékosan nem akarok abba belemenni. Tudjuk jól, hogy a magyar oktatás sajnos úgy szar, ahogy van. De legalább A Tanár nagyon is nézhető, még ha egy kicsit- lássuk be- megidealizált az egész közeg. Ez azonban senkit ne hátráltasson.  A legnagyobb üzenete szerintem az a sorozatnak, hogy egy jó tanár odafigyel a diákjára, és nem hajszolja túl. A diák pedig cserébe, megtanul bízni benne. 

 

Kép forrása: https://www.google.hu/search?q=A+tan%C3%A1r&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjesbW3kZXbAhXEDuwKHVMTBpEQ_AUICygC&biw=1094&bih=510#imgrc=1B-AJ7DLWoW_dM:

 

Lájkold a blogot: https://www.facebook.com/vervorosblog/

 

Kokas Bálint 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://eleg007.blog.hu/api/trackback/id/tr9213989418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Vérvörös. Feltűnő. Provokatív. Elgondolkodtató.
süti beállítások módosítása